Szállodai online marketing tudatosabban

Jól szoktak jönni a last minute vendégek, hiszen bevételt hoznak, megmentik az értékesítési terveinket, de kiszámíthatatlanok. A tapasztalatok alapján sejtjük a volumenüket, de mégis nyugodtabb érzés, ha a szobáink nagy részét előre értékesítjük és a last minute vendégek csak kisebb százalékát teszik ki az egésznek.

Az online marketinggel is ugyanez a helyzet. Hallottuk a sóhajokat a BookDirect MeetUpon a közönség soraiból, tudjuk, hogy nem a kedvenc témát hoztuk. Azonban nagyon is aktuális, hiszen az Everguest marketing menedzsere, Turnai Bálint tapasztalatai szerint még mindig a „tegnapra kellene” megoldásokban gondolkodunk, ha marketingről van szó. Kiváló, ha vannak spontán ötleteink, de sokkal kifizetődőbb, ha nem csupán ezekre, hanem főként előre átgondolt tervekre alapozzuk a stratégiánkat.
Nézzük, mit javasol a szakember!

A kérdés adott: mikor, mit, hogyan tervezzünk előre?

Hogyan tervezzünk előre, ha a kiszámíthatatlanság, a háború és az infláció miatt nagyon lerövidült a foglalási ablak. Ez bizony rugalmasságot kíván, de emiatt ne mondjunk le az előre gondolkodásról, és ne adjunk le a marketing elvárásokból! Ehelyett inkább optimalizáljunk: nézzük meg merre érdemes nyitni, milyen új elérési útvonalak, megoldások, kommunikációs csatornák vannak, amik jobban megfelelnek számunkra az új helyzetben. Ezen összetevők elegye minden szálláshely számára egyedi, éppen ezért fontos a kutatás, felmérés, előre tervezés, hiszen így kiszámíthatóbb, hatékonyabb, olcsóbb lesz a marketing, mintha csak vaktában lövöldözünk.

Hogyan határozzuk meg a legideálisabb összetevőket?

Ha az utazási vágyat szeretnénk sikeresen felkelteni a szívekben és az ötletet elültetni a fejekben, akkor muszáj az alapoknál kezdeni, még akkor is, ha unalomig ismételt dologról van is szó: a célcsoport meghatározása. Lehet, hogy még nincs meg, lehet, hogy már tűpontos, de mivel a körülmények folyamatosan változnak, nem ülhetünk a babérjainkon – ha azt látjuk, hogy nem az elvárt eredmények jönnek, akkor mindenképpen definiáljuk újra a célcsoportunkat.

A legtöbbször túl általános a meghatározás: mindenki, családosok stb. – próbáljunk ennél jobban beazonosítani! És ne a saját elképzeléseinkből induljunk ki. Kérdezzük meg a recepciót, az értékesítést, nézzük meg az analitikát, a közösségi média közönséget. Ismerjük meg az ideális vendégünket: mik az elvárásai, mik a szükségletei? Igyekezzünk az általánosról szűkíteni a kört demográfiai, geográfiai, pszichológiai jellemzők, viselkedési minta alapján. Pl. az üzemanyagárak miatt nem biztos, hogy az ország legtávolabbi pontjáról is eljönnek hozzánk. Ha feltérképezzük a vendégeinket, könnyebb lesz beleképzelni magunkat a helyzetükbe és figyelembe tudjuk venni az összes döntési szempontjukat. Ezzel nem csupán az ideális vendéget tudjuk definiálni, de számára az ideális körülményeket is biztosítani.

Meghatároztam a célcsoportokat! Hol érem el őket?

Folytatódik a kutatás, a tájékozódás. Lassan már Kojaknek érezzük magunkat, de higgyük el, megéri a befektetett idő és energia! Nézzük meg milyen csatornákon, hol van a célközönségünk? Hol tudunk velük kommunikálni? Néhány támpont:

Facebook:

2023 júniusában a statista.com szerint 7,38 millió magyar felhasználó volt a Facebookon, a férfiak és a nők hasonló arányban, a legtöbben a 25-35 éves korosztályhoz tartoznak, míg a második legnagyobb csoport a 35-44 éveseké. Ez az egyedüli csatorna, ahol a nyugdíjasok is nagy számban jelen vannak.

Instagram:

Fiatalabb a közönség: 2023 júliusában a napoleoncat.com statisztikái szerint majdnem 3 millió magyar használta a „képek otthonát”, a nők kicsit többen, korosztályban pedig főként a 25-34 év közöttiek, de fej-fej mellett a 18-24 évesekkel.

Facebook Messenger:

2023 júniusában közel 6 millió magyar tartotta egymással a kapcsolatot ezen a platformon (napoleoncat.com), a legtöbben a 25 és 34 közötti korosztályból, majdnem ugyanannyi férfi, mint nő. Erősen képviseltetik magukat a 35-44 és a 45-54 évesek is. Különlegessége, hogy nagyon jól célozható platform, de demográfia alapján kevésbé érdemes célozni, pont azért, mert mindenki használja.

Google:

„A” keresőhálózaton a keresőkampányaink az egyik legköltséghatékonyabb, legjobban célozható kampányaink, tudunk csak a releváns témában keresőkre „lőni”, illetve csak kattintás után fizetünk. Hirdethetünk akár desztinációra, pl. városnévre, mellyel eredményesen meg tudjuk szólítani azt a közönségünket, aki még nem feltétlenül teljesen elkötelezett. A kötelező elem pedig, ami mindenkinek ajánlott: a brand kampány, ami a márkanév keresést fedi le, ez a legjobban célozható, gazdaságos megoldás többszörös megtérüléssel – ha csak egy kampányunk van, akkor az ez legyen. Extra tipp, hogy figyeljünk a konkurenciára is, mert ráhirdetnek más hotelek nevére.

Google display hálózat:

Google ads-ben magyar weboldalakon meg tudjuk jeleníteni a hirdetésünket; a főbb célzási módok: a weboldal témája, érdeklődési kör, kulcsszavak, remarketing, amit még mindig nagyon kevesen használnak ki.

+1 TikTok:

Sokan azt mondják a gyerekek játszótere, de ahogy elkezdünk számunkra releváns tartalmakra keresni, már mutatja is, hogy nem csupán idegesítő táncos videók vannak, sőt… Hihetetlenül gyorsan alkalmazkodik a felület, másodpercek alatt kiszolgálja az állandóan változó igényeket. Több, mint 2,5 millió 18 éven felüli honfitársunk használja a TikTok-ot és ez a szám dinamikusan nő (datareportal.com) – a 34-40-es korosztály is szép számban jelen van. Villámgyorsan lehet organikusan is információ terjedést elérni, a hirdetések pedig a facebook hirdetések töredékébe kerülnek. Itt rövid, hatásos videókban gondolkodjunk, mert hiába tölt el az átlag napi 75 percet tiktokozással, az első pár másodperc az, ami megfogja őket, ha ez nem történik meg, akkor könyörtelenül a következő videóra lépnek. Turnai Bálint két izgalmas statisztikát is megosztott velünk, elsőkörben azt, hogy aki használ tiktokot, annak 38%-a már nem használja a facebookot, illetve a felhasználók naponta átlagosan 16-szor nyitják meg a felületet, így, ha nem vagyunk ott, akkor már mondhatjuk azt, hogy versenyhátrányba kerülünk.

Mit, hova a rengeteg csatornán?

Ismét ugyanaz: tervezzünk előre! Egy egész évre – valljuk be, olyan nagy meglepetések nincsenek abban, hogy mikor milyen esemény/ünnep stb. van az évben és épp ez az, ami segíteni fog bennünket a tartalomgyártásban. Legyen akár egy excel táblázatban az eseménynaptárunk és hangoljuk hozzá a közösségi média tartalmakat – bontsuk le kisebb egységekre: negyedéves akcióterv felület és téma szerint. Aztán havi bontásban készítsük el a posztterveket – lehet szintén táblázatban, de már használhatunk profi szoftvereket is, amikben még szakértői segítséget is kapunk, hogy mit-hova-mikor érdemes.

Gondolkozzunk felületspecifikusan: az Instagramra képeket, a TikTokra videókat alkossunk – és amíg nem „olajozódunk be” addig több helyen is használhatjuk ugyanazt a tartalmat. Akár szervezzük ki, bízzuk hozzáértőkre az első lépéseket, ha még nincs marketing csapatunk vagy van, de nem ismeri annyira a kiszemelt felületet, akkor kérjünk külső segítséget, míg beletanulunk.

Milyen kampánytípusokban gondolkodjak?

Csak röviden az alapokat, mert a legtöbben már tisztában vannak ezzel, de mindig jól jön egy kis ismétlés:

  • ötletébresztés, az utazási vágy felkeltése: forgalomterelés, márkaismertség növelése (ide sok embert beterelünk) – a szállodát még nem ismerők vagy a szállodát már ismerők, de passzív felhasználók újra aktiválása
  • kapcsolatba lépés: itt már van az érték ajánlatunk szerinti lemorzsolódás, ideális esetben a célközönségünk marad
  • elköteleződés: interakcióba lép velünk: like-ol, kommentel, megoszt – ők már valóban minőségi érdeklődők –, itt érdemes bevetni a remarketinget is: visszacélozni azokra, akik valamilyen „nyomot” hagytak nálunk
  • foglalás: az érdeklődőből vendég lesz – ebben a fázisban a weboldalunk konverzióját támogatjuk meg: a vendégszerzést, ajánlatkérést, ajándékutalvány-vásárlást

Miért fontos a fentiekkel tisztába lenni? Mert olyan embereknek FOGLALJ MOST hirdetéseket megmutatni, aki soha nem hallottak rólunk, felesleges, mint ahogy az is, hogy elvárjuk, hogy a social media felületeken legyen a legmagasabb az értékesítési arány. Oda inkább könnyedebb, vágykeltő témákkal készüljünk, a Google kampányokból pedig több konverzióra számíthatunk.

És akkor nézzük az egész marketinget a vendég szempontjából!

Turnai Bálint megosztotta velünk az Everguest journey-t és felhívta a figyelmet, hogy ne linearitásban gondolkodjunk: megismer minket az érdeklődő, szimpatikusak leszünk, tetszik az ajánlat és foglal -, hanem körkörös folyamatban, aminek minden lépésénél (ötlet, kutatás, foglalás, felkészülés, tartózkodás, megosztás, visszatérés) kapcsolódni tudunk a vendég döntési folyamataihoz és meg tudjuk győzni arról, hogy foglaljon, újra és újra.

A megosztási fázis kiemelkedően hasznos része ennek a folyamatnak: online vendégértékelési lehetőségekkel, push értesítésekkel, offline módszerekkel is sarkallhatjuk erre a vendéget kettős nyereséggel: egyrészről a vendég azt érzi, hogy számít a véleménye és ez bizalmat épít, ami a visszatérésben nagy szerepet játszik, másfelől a vélemény megosztásával új érdeklődőket is vonzhatunk, hiszen nincs jobb reklám, mint a valós vendégajánlás.

Szintén foglalási számot növelő stratégia a visszatérés fázisával foglalkozni: adatbázisépítéssel, hűségprogrammal, hírlevelekkel, remarketing hirdetésekkel újra megfogni a már nálunk vendégeskedőket, visszacsábítani őket és törzsvendégeket faragni belőlük.
Már ezek is profitot termelő lépések, nem beszélve a körforgás többi fázisáról, Bálint mindegyik lépésnél kiváló ötleteket osztott meg a BDMU résztvevőivel. Amennyiben a kedves olvasó kimaradt az élményből, akkor keresse fel az Everguest weboldalát!

Related Posts