RESnWEB Pace Riport (2020/06/17)

Már egyértelműen jobb az előfoglaltság nyárra, mint tavaly ilyenkor

Tovább tart a vidéki, belföldi foglalások emelkedési tendenciája és sok partnerünknél, köszönhetően a hatékony direkt marketing kampányoknak és a magas visszatérő vendégek arányának, kiugróan gyorsan és jól sikerült az üzemszünet utáni újraindulás.

Tipikusan azokon a szálláshelyeken van nagyobb elmaradás a direkt foglalásokban az előző év azonos napi állapotához képest, akik a piachoz képest vagy csak később nyitnak vissza, vagy célcsoportjukban az idős, nyugdíjas vendégek aránya jelentős, akik érthető okokból többségükben még mindig kivárnak a foglalásukkal. Desztinációk tekintetében a Balaton mellett nagyon erős az Észak-magyarországi régió szálláshelyeinek kereslete a nyári időszakra.

A napi beérkező új foglalások mennyisége immár jelentősen meghaladja a járvány előtti időszak foglalási adatait, így nagy lépésekkel zárkóztak fel a nyári hónapok előfoglalási adatai az előző év azonos napjának állapotához, június is már csak 4%-os elmaradásban van és immár július-augusztus hónapok is jobban állnak, mint tavaly ugyanekkor.

Napi beérkező RESnWEB foglalások értéke. Időszak: 2020. jan. 1. – jún. 16.

Alábbi havi foglalási adatok állása (szobaéjszakák) június 16-ai állapot szerint tavalyi év azonos napjának állásához viszonyítva. (Zárójelben a május 26-ai állapotot jelöljük viszonyításképpen):

 • június: -4% (-22%)
 • július: +22% (-12%)
 • augusztus: +46% (+13%)
 • szeptember: +95% (+59%)
 • október: +66% (+70%)

Június 1-től napi szinten vizsgálva az adatokat megállapítható, hogy a tavalyi június 8-10 közé eső, extrém keresletű pünkösdi hétvége illetve általánosságban a június első 2 hete (június 11-ig) foglaltsága maradt csak el az előző évitől, de ezt követően, különösen a júniusi hétvégék már jelentősen jobban állnak a tavalyi adatokhoz képest.

Ez a trend július második hétvégéjétől (júl. 10-11.) módosul annyiban, hogy onnantól a hétvégék már nem ugranak ki a hétköznapokból, hanem beáll a 2019-hez is hasonló keresleti görbe, vagyis, hogy a hétköznapok előfoglaltsága magasabb, mint a hétvégéké, amik tipikusan csak az érkezés előtti utolsó 2-3 hétben telnek fel.

Továbbra is látványosan jobban áll az augusztus második fele, kiugróan magas előfoglaltsággal az augusztus 20-i hétvégére.

Jó néhány szállodai partnerünktől kaptunk az elmúlt hetekben érdekes visszajelzést, hogy míg a direkt foglalásaik száma már valóban meghaladja a tavalyi állapotot illetve a járvány előtti mennyiségeket, addig különös módon az online közvetítő oldalakon (OTA-k) még jelentős elmaradást tapasztalnak. Ennek oka szálláshelyenként is eltérő lehet, de összességében azt reméljük, hogy a vendégek szemében felértékelődött valamelyest a közvetlenül a szolgáltatóval való kapcsolattartás / foglalás jelentősége így most olyan esélyt kapott a hotel szakma, hogy a direkt foglalások előnyeit hosszútávra tudatosítsa az utazóközönségben.

Emlékeztetőül küldjük a direkt foglalás ösztönzés lehetséges kulcsszavait:

 • legjobb ár
 • kedvezőbb/rugalmasabb foglalási kondíciók (előleg mértéke, lemondási feltételek)
 • ajándék szolgáltatások (welcome drink, szobai bekészítés, elutazás napi wellness használat, ingyenes parkolás stb.)
 • valamennyi szobatípus közül választhat a vendég
 • kedvezményes kiegészítő szolgáltatások előzetes megrendelése (masszázsok, kerékpárbérlés, szobai bekészítések stb.)
 • speciális igények előzetes jelzése (ételérzékenység, bababarát szobai bekészítések stb.)
 • gyors (érintésmentes) online bejelentkezés

Jelen riportunkkal zárjuk a Koronavírus Support Center cikksorozatunkat, amellyel az elmúlt 3 hónapban igyekeztünk hasznos szakmai információkat és javaslatokat adni partnereinknek a kialakult helyzetben. Szakértő, elemző csapatunk újra a direkt foglalások arányának növelésére és a RESnWEB újabb és újabb funkcióinak megálmodására fordítja figyelmét, hogy partnereinket hamarosan számos újdonsággal tudjuk meglepni.

Mindenkinek sikeres újraindulást és üzleti eredményekben, illetve elégedett vendégekben gazdag nyári szezont kívánunk!

Gyenes Ákos
RESnWEB Szakmai Vezető

Related Posts