Profit-mágnes pop-up üzenetek a szálláshelyek szolgálatában

Előző cikkünkben Ulmer Zsolt, a HotelHood képviselőjének segítségével bemutattuk, hogyan érhetjük el a szálláshelyünk honlapján elhelyezett intelligens felugró ablakokkal, hogy a közvetlen foglalások száma megugorjon. A közvetlen foglalásokat emeltük ki, azonban másra is lehet ezt az okos megoldást használni: a foglalási rendszer hatékonyságának növeléséhez, feliratkozók gyűjtéséhez, ajánlataink kiemeléséhez stb.

Mielőtt feljajdulnánk, hogy „engem úgy idegesítenek a felugró ablakok…”, megnyugtatunk mindenkit, pont azért kapta az „intelligens” nevet, mert ha okosan kigondolt stratégia mentén alkalmazzuk ezt a megoldást, akkor nemhogy idegesítő nem lesz, hanem megkoronázza a látogatóink honlapon szerzett élményét. Csak abba gondoljunk bele: melyiket szeretjük jobban? Összevissza barangolni és keresgélni vagy azt, ha van útjelző tábla, intuitívan ránk hangolódott segítség, ami pont azokat a válaszokat adja meg, amire szükségünk van. Na, ugye? És hogy mitől lesz zseniális, nos ebben Zsolt segít nekünk.

Folytassuk is a lehetőségek felvonultatását!

Szerezz több feliratkozót!

Kérdezi a szakember:
– Hírlevél feliratkoztató pop-up van?
Büszkén megveregetjük a vállunkat:
– Természetesen.
Szakember:
– Hol található? Mire iratkoztat fel? Hogy jelenik meg?
Mi, kissé elbizonytalanodva:
– Ha megérkezik a látogató a honlapra, felugrik. A hírlevélre iratkoztat fel és az oldal közepén található.
Szakember elmosolyodik:
– Esetleg mutathatok más megoldásokat is?
Megkönnyebbülünk, hogy nem kérdezte meg rögtön a statisztikát és lelkesen bólogatunk.

Miért jó saját adatbázist építeni?

Mert minden egyes feliratkozó többletbevételt hoz (email marketing bevételek/feliratkozók száma). Saját adatbázis nélkül csakis a közösségi média és egyéb hirdetésekre alapozni felelőtlenség, nem is olyan régen meg is tapasztalhattuk, milyen, amikor nincs facebook, instagram, stb. A jól karbantartott listánk ilyenkor (is) életet menthet.

A feliratoztatás lehetőségei

Itt is az a leghatékonyabb, ha viselkedés alapján szólítjuk meg a látogatókat. Persze, ha valaki először látogat el hozzánk, akkor olyan sok információnk még nincs róla, de érdemes itt is a nagy általános „Iratkozz fel az akciókra!” helyett valami specifikusabbat felajánlani, pl.: a legjobb éttermek listája. Miért jó ez? Mert nem tudjuk, milyen akció fogná meg, jókat enni viszont mindenki szeret, plusz indirekt a megközelítés, hiszen nem azt az érzetet kelti, hogy „azonnal foglalj nálunk”, hanem „milyen jó, hogy megismerhetem a környék jó éttermeit.” Nem rögtön a forró olajba dobjuk, hanem szépen felmelegítjük. Működik persze az akció is, csak gyengébb eredményekkel.

Ha már járt nálunk és foglalás nélkül megy el, akkor felajánlhatunk számára releváns kedvezményt (az alapján, amit a honlapunkon eltöltött látogatások során tapasztaltunk) – és milyen figyelmes dolog, hogy emailben el is küldjük neki, hogy ne kelljen keresgélnie.

A játékokról is sokan azt gondolják, hogy idegesítő, azonban a statisztikák szerint nagyon szeretik a látogatók és jó a konverziós aránya: a HotelHood ügyfele a Royal Club Hotel Visegrád néhány hét alatt 1000+ feliratkozót szerzett úgy, hogy zárva volt a szálláshely. Szerencsekerék pörgetést vetettek be a kampány alatt, ingyenes szolgáltatásokat, welcome drinket, szálláshely kedvezményt lehetett nyerni.

A foglalási rendszer hatékonyságának növelése

Kezdjük is rögtön az hatékonysággal: az okos felugró ablakokkal 5-6-szor jobb konverziós arány érhetünk el a foglalási rendszerünkben.

Használhatjuk arra, hogy ne távozzanak foglalás nélkül a látogatók. Ha már elkezdte a foglalási folyamatot, de kilépne a befejezés előtt: emlékeztetjük őket a direkt foglalás előnyeire, ösztönzőket ajánlhatunk fel, foghatjuk a kezét: „Már nagyon várunk, majdnem kész a foglalásod, itt fejezheted be!” „Várj, ennél jobb árakat nem találsz!”

PRO-Tipp: Érdemes a gyűjtő oldalakon, pl. trivago is megjeleníteni, hogy a hivatalos szállodai oldalon X% kedvezményben részesül a látogató. A weboldalon pedig felugró ablakkal hívjuk fel a látogató figyelmét, hogy a regisztrált vendégek ezzel a kedvezménnyel foglalhatnak (lista feliratkoztató pop-up).

Az automatizált rendszer azt is figyelemmel kíséri, hogy a foglalás / nézelődés / információgyűjtés során hány éjszakát, milyen szobatípust szeretne a látogató és hosszabb tartózkodást vagy jobb szobát ajánl neki. Illetve jöhetnek a klasszikusok: plusz kényeztető szolgáltatás, bekészítés.

Emeld ki a legjobb ajánlatokat!

Ne (csak) a főoldalon kommunikáljuk a legjobb ajánlatainkat, menjünk biztosra, hogy a megfelelő ajánlat eljusson a megfelelő érdeklődőhöz. Nézd meg, hova érkeznek a legtöbben (pl. wellness) és érd el azt a 80%-ot is, akik nem a főoldalon kezdenek. Itt ismét hasznos lesz a viselkedés elemzés, hiszen így a valóban aktív látogatókra és az érdeklődés szerint tudsz célozni. Ezzel a stratégiával átlagosan 18%-os átkattintási arányt érhetünk el.

A HotelHood esettanulmánya szerint az Anna Grand Hotel a Black Friday kampányban 3,7 milliós bevételt szerzett azzal, hogy az ajándékkártya vásárlásra ösztönző felugró ablakot a megfelelő helyen, időben és a megfelelő látogatóknak mutatta meg (konverziós arányok: 19,87% és 22,53%).

Ezzel el is érkeztünk a HotelHoodos cikksorozatunk végére. Olvassa el az első két rész a foglalás növelő email automatizációról és a közvetlen foglalások erősítéséről. Bízunk benne, hogy sok hasznos ötletet, inspirációt nyújtottak az írások és tudtunk újdonságokat és friss szemléletmódot megmutatni. Hamarosan újabb BookDirect MeetUp szakértői előadás összefoglalásával folytatjuk.

Related Posts