Növeld foglalásaidat email automatizációval – még mindig és egyre inkább

„Mi már mindent megtettünk a szállodai email marketing témában, de nem úgy vagy nem azok a feliratkozók jönnek, akik profitot is hoznak, inkább hagyjuk is, mert…

 • állandóan spambe vagy promócióba kerülnek a leveleink
 • alacsony a megnyitási arány
 • nem kattintanak a linkekre
 • kattint, de nem foglal, iratkozik fel stb.
 • ma már mindenki a közösségi média felületeket használja
 • én sem olvasom el a hírleveleket…”

Ismerős mondatok? Ha igen, akkor kötelezően ajánlott a cikk tovább olvasása. Ha nem, akkor is, mert lesznek benne újdonságok.

Először néhány kérdés mentén nézzük meg, mennyire vesszük komolyan az email adta lehetőségeket:

 • Kigondolt stratégia, felépített kampányok mentén gyűjtünk feliratkozókat vagy ad hoc?
 • Jól szegmentált listák vannak-e (több mint 2-3)?
 • Havi 2 emailnél többet vagy kevesebbet küldünk? Mindenkinek ugyanaz a levél megy ki?
 • A megnyitási arány 20%-nál nagyobb vagy kisebb?
 • Az átkattintási arány 3-4%-nál nagyobb vagy kisebb?
 • Olyan levelek születnek, amiket mi is örömmel olvasnánk?
 • Minden levél az értékesítésről szól?
 • Tesztelünk?
 • A statisztikát nyomon követjük és használjuk is az abból nyert információkat?

A fenti kérdésekre adott válaszokból már látható is, hogy van-e még potenciális fejlesztési lehetőség az email marketingben számunkra.

A 2022-es BookDirect MeetUpon a HotelHood szakértője, Svirzsovics Éva osztott meg a résztvevőkkel számos hasznos gyakorlati lépést, amivel fényéveket javíthatunk az email marketingünk hatékonyságán.

Egy mondatban összefoglalva: az automatizáció a legjobb befektetés. Még mindig lényegre törően, de nézzük meg kicsit bővebben kifejtve is.

Szegmentálj okosan

Majdnem mindenki hírlevelezik, többen szegmentálnak is – pl. nyelv szerint vagy törzsvendégeknek -, de kevesen automatizálják a szegmentálást, pedig az ezt segítő szoftver mázsás súlyt vesz lesz a vállunkról… Sokkal hatékonyabbak, és ami még fontosabb, jól célzottabbak lesznek a leveleink. Az automatizáció tudja, hogy milyen tartalmakra volt kíváncsi a feliratkozó a honlapon: ha pl. gyerekprogramokra, akkor mehet neki a családi ajánlat. Az érdeklődés alapú automatizált szegmentálással akár később, akár azon nyomban kiküldhetjük neki az információkat: az ajándékutalványok vagy az éttermi menü böngészése után egy óra múlva már olvashatja is az aktuális, számára releváns ajánlatot.

Üdvözlő email sorozat

Talán nem is gondoltuk volna, de a statisztikák szerint az újonnan feliratkozók 75%-a számít üdvözlő emailre, email sorozatra. A köszönő email mindenképpen szükséges és “illik”, emellett ezeknek az leveleknek olyan magas a megnyitási aránya, hogy vétek lenne nem kihasználni: mindenképp kommunikáljunk vele úgy és azt, ami a szálloda jó hírét, különlegességét erősíti.

Arra is használhatjuk ezt a levelet, hogy még jobban megismerjük a vendéget: egy űrlap segítségével vagy kattintás alapon szegmentálhatunk az üdvözlő levéllel is.

Titkos ár – kuponos utánkövetés

A látogatót feliratkoztatjuk egy kedvezményre pl. pop-up segítségével, akkor ne csupán ott, helyben osszuk meg vele a kedvezményre jogosító kuponkódot, hanem emailben is küldjük el neki, így segítve azt, hogy akár később is beválthassa. A HotelHood által bemutatott esettanulmányban ez a lépés 30%-kal növelte a közvetlen foglalás esélyét a velük együttműködő szállodában. Még ezt is fokozhatjuk: ha pár napon belül nem váltja be a kupont, akkor egy rövid, automatikus emlékeztetőt küldhetünk neki arról, hogy „le fog járni a kupon” vagy „rohamosan fogynak a szobák” – ki-ki ízlése szerint.

A lista karbantartása

Ehhez már szükség van egy kis szemléletváltásra is, hiszen sokan még mindig abban hisznek, hogy a nagy lista a jó lista… Hiába van több ezer feliratkozónk, ha annak csak 20-25% aktív. Teljesen felesleges, hogy az inaktív 75% is a listánkon szerepeljen; és nem csak felesleges, hanem káros is, hiszen ha az email szolgáltató azt érzékeli, hogy sok meg nem nyitott email érkezik tőlünk, akkor hamar a spam mappába kerülhetünk, kézbesítetlenné válnak az emailjeink – tehát hiába a nagy lista, elértéktelenedik az egész. Vagyis gyomlálásra fel! Igen, fájó szívvel, de tudatos elmével fordítsuk meg az arányt, legyen egy jól karbantartott listánk, ami lehet, hogy a nagy lista negyede csak, de annak 75%-a aktív és ők fogják a bevételt generálni.

Na jó, legyen – de hogyan?

Nézzük meg, kik azok akik hetek, hónapok óta nem nyitották meg a leveleket és próbáljuk meg felkelteni az érdeklődésüket egy reaktíváló email sorozattal: ne csupán egy emailt küldjük, adjuk esélyt nekik (és magunknak is).

Kezdhetünk egy „Rég hallottunk felőled” típusú levéllel, majd meg nem nyitás után következhet egy személyre szabott ajánlat, reakciómentesség esetén ezután egy kérdőív, hogy milyen tartalmakra kíváncsi, majd egy kedves értesítés, hogy mivel úgy tűnik, hogy nem válaszol az emailekre, ezért erősítse meg, hogy már nem releváns a tartalom a számára és ha erre is csak a tücskök ciripelnek, akkor iratkoztassuk le a listáról. Mindannyian jobban járunk.

+2 PRO Tipp

#1 Facebook és email lista összehangolása

(Költség)hatékonyabbá tehetjük a Facebook hirdetéseinket, ha a viselkedése, érdeklődése alapján hozzáadjuk vagy elvesszük a címzettet az egyedi Facebook célközönségből: pl. a nyári ajánlatot nézegeti, az iránt érdeklődik, berakjuk a FB listába, majd ha befoglalt, akkor kivesszük és így nem terheli tovább a marketing büdzsét, plusz releváns hirdetési tartalmakat tudunk neki szolgáltatni.

#2 Kontakt pontozás

Ha ez már kínaiul hangzik, akkor nyugodjunk meg: egy okos rendszer segítségével ez is megoldható. Megtalálhatjuk és listázhatjuk a legelkötelezettebb érdeklődőket. A kontaktok pontozásával és az aktivitásuk lekövetésével könnyen megtudhatjuk, hogy kik a „legforróbb” vendégek – vagyis azok, akiket a legkevesebbet kell győzködni és a legkönnyebb foglalásra ösztönözni. A gyakorlatban ez a következőképpen valósul meg: ha a kontakt megnyitotta a hírlevelet, az pl. 5 pontot ér, ha átkattintott 10-et, ha már a foglalási motorban van, akkor 25 pontot rögzít az email címéhez a rendszer és ha elér bizonyos pontszámot, vagyis igazán aktív feliratkozóról van szó, akkor azt „megháláljuk” például egy, a vezető nevében elküldött különleges, exkluzív ajánlattal. Gondoskodás és különleges vagyok érzés pipa.

Bízunk benne, hogy a fentieket elolvasva, átfutva bőven érkezett muníció az email marketing felturbózásához és az is kiderült, hogy az email az egyik legfontosabb szövetségesünk az értékesítésben.

Gyorsan összefoglalva az alábbiakat nyerjük, ha megfelelően automatizált email marketinget folytatunk: folyamatos listaépítés és karbantartás, profi szegmentálás, 2-3x magasabb megnyitási arány, 20-25%-kal magasabb kattintási arány, jobb felhasználói élmény.

Kíváncsian várjuk az eredményeket, és hamarosan jövünk egy újabb BookDirect MeetUp témával: Intelligens üzenetek a hatékonyabb weboldalért.

Related Posts