Merjünk mérni? Avagy hasznos-e a Google Analytics szállodásoknak?

Tagadhatatlan, hogy a Google Analytics a világ egyik legismertebb online analitikai eszköze, azonban sokaknak elmegy a kedve és a türelme a felfedezésétől, amikor meglátják az adatok és lehetőségek tömkelegét. Pedig mindenkinek, aki online értékesít, hasznos tudnia, kik honlapjának látogatói, honnan érkeztek, földrajzilag honnan látogatják, mi iránt érdeklődnek stb., hiszen ezek alapján olyan marketing stratégiát es termékpalettát állíthat össze, melynek segítségével webhelye érdeklődői nagyobb százalékban válnak majd vásárlókká, ügyfelekké. Ha tudjuk, mi a célunk, milyen kérdésekre keressük a választ, akkor az Analytics hasznos társunk lehet, hiszen már akár néhány riport is új ötletekhez és így akár bevételünk emelkedéséhez vezethet. De mi is pontosan az, amiben az analitika nekünk, szállodásoknak segítséget nyújthat? A rövid összefoglalókban a Tipp-nél kifejezetten szállodai használathoz való ötleteket talál.

Elemzési eszközök

Részletes és aprólékos elemzést végezhetünk előre beállított és egyéni jelentésekkel, melyeket adatábrázoló eszközökkel még átláthatóbbá tehetünk, munkatársainkkal is könnyedén megoszthatunk és értesíthetjük őket a fontos eseményekről, változásokról, így világosabbá és elérhetőbbé válik az üzleti cél és feladat.

Tartalmi elemzés

Tisztább képet kapunk arról, hogy kik, mikor, honnan (földrajzilag és a weben is) látogatják meg webhelyünket, milyen hosszan tartozódnak ott, milyen időközönként térnek vissza és milyen gyakran generálnak konverziót. Tipp: Megnézheti, milyen utat járnak be honlapján, így optimalizálhatja annak szerkezetét, előtérbe helyezve a gyakran meglátogatott aloldalakat (pl.: már az első oldalon megjelenítve külön-külön a pároknak, a családoknak és üzleti utazóknak szóló opciókat, így nem kell keresgélniük azokat) és ezzel növelve a testreszabott vágykeltő tartalmakat és lerövidítve a szobafoglalásig vezető utat. Minden tartalmi elemzés azt a cél szolgálja, hogy meglássuk, hogyan lehet még élménytelibbé tenni honlapunkat vendégeink számára, így kedvet és vágyat teremtve a szállodánkban eltöltött napokhoz.

Közösségi jelentések

Mindannyian tudjuk vagy legalábbis sejtjük, milyen befolyásoló erővel bír a közösségi média napjainkban, ezért nélkülözhetetlen mérni üzleti céljainkra és a konverzióra tett hatását. Megtudhatjuk, milyen közösségek érdeklődnek márkánk iránt, melyik általunk közölt tartalmat hol osztják meg, és számszerűsíthető a különböző közösségi tevékenységeink pénzbeli értéke és a segített konverzió aránya. Tipp: Szemügyre veheti melyik social media oldalon milyen arányban válnak követői, rajongói szobafoglaló vendéggé, így arra a felületre koncentrálhat, azt erősítheti, amely a leghatékonyabban hozzájárul bevételeinek növekedéséhez. A megosztásokból, megtekintésekből pedig hasznos információkat tudhat meg a még testreszabottabb ajánlatok, csomagok összeállításához és azok jól célzott hirdetéséhez.

Mobilelemzés

Fontos, hogy honlapunk mobil eszközökre is optimalizált legyen, hiszen egyre többen és többen (néhány szálloda esetében máris a többség) ezeket az eszközöket (okostelefonok, táblagépek) használják internetezésre a számítógépek mellett és helyett. Olyan statisztikai adatokat kaphatunk a mobil eszközökön való forgalomról, aminek segítségével szegmentált és/vagy széleskörű marketing kampányokkal a megfelelő pillanatban a megfelelő tartalmat kínálhatjuk ügyfeleinknek. Tipp: Az elemzés megmutatja, leggyakrabban milyen mobil eszközökön nézik meg honlapját, így kialakíthatja azt a formát, amelyen a legelőnyösebb módon tudja bemutatni szállodáját és szolgáltatásait ilyen eszközökön is, kiküszöbölve azt, hogy képei vagy információi nem a megfelelő módon jelennek meg.

Konverziós elemzések

Betekintést kaphatunk a látogatók száma és az oldalmegtekintés összefüggéseibe, megtudhatjuk, hogy a különböző online marketingcsatornák miként és milyen hatékonysággal vonzzák a honlapunkra látogatóinkat, és járulnak hozzá a konverzióhoz. Mérhetjük az értékesítéseket, elemezhetjük az oda vezető utat teljességében (és nem csupán az utolsó lépéseket), pl.: keresések, megjelenítések, közösségi média, hírlevelek effektivitását, így még bevételbiztosabb marketingkampányokat indíthatunk. Tipp: Felmérheti, például, hogy melyik online csatornáról érkezik a legtöbb potenciális érdeklődő, akik végül foglalnak vagy ajánlatot kérnek. Az e-kereskedelmi jelentésekből forintra pontosan láthatja a legfőbb bevételi forrásokat, definiálhatja melyek legkelendőbb csomagjai, szobatípusai, szolgáltatásai. A többútvonalas csatornák elmezése által megérthetjük, tipikusan hányszor és milyen csatornán keresztül látogatták meg weboldalunkat azok, akik végül konvertáltak, ezáltal megérthetjük a többszörös látogatási folyamatban a „segítő” csatornák szerepét.

A fenti lehetőségeket, ötleteket nekünk tetszően bármivel kiegészíthetjük, hiszen a Google Analytics végtelen számú opciót rejt, és értékes társunk lehet, ha időt és energiát (a rémhírekkel ellentétben mindkettőből kevesebb is elég) szánunk arra, hogy megismerjük a használatát és bizonyos esetekben nem restellünk profi segítséget kérni. Hogy kollégánk, Gyenes Ákos szavaival éljünk: az analitika olyan, mint a beteg lázgörbéje az ágy végén, elengedhetetlen ahhoz, hogy a beteg meggyógyuljon, nélküle az orvosok csak vaktában lődöznek. Tapasztalni fogjuk, hogy felbecsülhetetlen eszközünk lesz ahhoz, hogy tisztábban lássuk, hova fókuszáljuk figyelmünket (ezzel munkaórát és energiát spórolva), hogyan optimalizáljuk online jelenlétünket és növeljük bevételeinket.

Hogy ügyfeleinknek minden segítséget megadhassunk a Google Analytics beállításokhoz, lehetővé téve számukra, hogy Forintra pontosan lássák a RESnWEBen keresztül realizált bevételeiket, az izgalmas konverziókat és forrásokat, megbíztuk a JabJab kollégáit, hogy állítsanak össze egy részletes segédletet a témában. A dokumentum a RESnWEBet használó szálláshelyek számára ingyenesen elérhető ügyfélszolgálatunkon.

forrás: Google

Related Posts