Hogyan védjük szállodánk márkanevét, hogy csökkentsük a közvetítői jutalékokat?

A szállodánk jól csengő márkaneve olyan érték, amelyért sokat dolgozuk a mindennapokban, hogy vendégeink elégedetten távozzanak tőlünk. Jogi értelemben is a miénk, még ha az elmúlt években sok online közvetítő partner üzletszerzési okokból ezt igyekezett nem mindig tiszteletben tartani, és korlátlanul Adwords-öl a márkevünkre keresőkre. (Tegyen egy próbát a Google-ben, és írja be szállodája hivatalos márkanevét.)

Elérkezett az idő, hogy komolyan vegyük a kérdést, amellyel nem csupán büszkeségünket acélosítjuk, de nagy mennyiségű közvetítői jutalék kifizetésétől is megkíméljük magunkat. A következőkben összeállítottuk, milyen lépéseket kell végigjárnunk a márkanevünk védelme érdekében:

1. Pontosítsuk, mi a szállodánk márkaneve

Gondoljunk a teljes és a rövid verziókra is: pl. „Grand Hotel Glorius” és “Glorius Hotel”.

Nehéz helyzetben vagyunk, ha igazából nincs saját márkanevünk, mert például egy település nevét viseljük pl. “Hotel Kőszeg” vagy “Agárd Panzió”. Ezeket a földrajzi neveket ugyanis nem fogjuk tudni magunknak védjegyeztetni. Ugyanilyen helyzet, ha egy nemesi család nevét viseljük, ilyenkor ugyanis a család előzetes hozzájárulása szükséges. Ilyen esetben forduljunk szakmai képviselőkhöz.

2. Jelentsük be védjegyigényünket

A védjegyre vonatkozó igényünket jelentsük be a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál.

3. Felszólalási időszak: 90 nap

A védjegybejelentés követően 90 napos úgynevezett felszólalási időszak veszi kezdetét, amíg más jogi személyiségnek is lehetősége van jelezni, hogy az adott márkanév őt illeti meg.

4. Az igazgatási szolgáltatási díj befizetése

Az igény benyújtását követően 2 hónapon belül fizessük be az úgynevezett igazgatási szolgáltatási díjat. Az egyszeri díj mértéke jelenleg: 74.800 Ft.

5. A védjegyünk lajstromozása

Az eseménytelen felszólalási időszak végén a márkanevünk védetté válik, vagyis lajstomozás alá kerül, amelyről hivatalos igazolást kapunk.

6. Jelentsük be a Google felé

A Google hivatalos felületén keresztül jelentsük be “panaszunkat”, hogy az adott márkanév mostantól kizárólag minket illet meg. A Google ezt követően hivatalból fogja a márnevünket szó szerint tartalmazó hirdetéseket felfüggeszteni, így ideális esetben márnevünkre a Google-ben rákeresve már nem fogunk a márkanevünket tartalmazó fizetett hirdetéseket találni. A természetes találati lista tetején pedig egyébként is a saját weboldalunknak kell szerepnie.

És ez a lényeg.

Miért küldenénk leendő vendégeinket a közvetítői oldalakra, ha kifejezetten minket keresnek? Azért, hogy vaskos közvetítői jutalékot fizessünk a foglalások után? Vagy hogy végül valamelyik konkurenciánkat válasszák helyettünk?

Ha idáig eljutott az olvasással, jó esély van rá, hogy további híreink, szakmai tanácsaink is tetszenének Önnek. Kövessen bennünket a LinkedInen, hogy mindenről értesüljön.

Related Posts