Ha minden kötél szakad… – Tippek a saját kézzel készített szálláshelyfotókhoz

Miért ezt a címet kapta Siményi Gergely (Hotel & Food Photography) a BookDirect MeetUpon előadása? Nos, mert mindannyian tudjuk, hogy nem a legideálisabb megoldás a házilag és/vagy mobillal készült képek használata, ha a szálláshelyünket szeretnénk népszerűsíteni. Mégis kénytelenek vagyunk ehhez folyamodni, hiszen ahogy Gergő is kihangsúlyozta, a közösségi média jelenlét miatt egyre több képet kell prezentálni, és ezt szeretnénk gyorsan és költséghatékonyan megoldani.

Hogyan használd ki a megváltozott vizuális kultúrát?

Hihetetlenül átformálódott az emberek „képfogyasztási” szokása. Habár egy kép feldolgozásához 3 másodpercre lenne szükségünk, mobiltelefonunkon 30 képet nézünk meg 3 másodperc alatt. Tudatosan fel sem fogjuk őket, mégis hatnak ránk, az agyunk feldolgozza és tudat alatt szelektálunk az alapján, amit elvárunk egy képtől.

A képek minősége és a szolgáltatás értéke között rutinszerű összefüggés alakul ki, a vendég azelőtt meghozza az ítéletét, hogy felfogná. Pl. az árak ismerete nélkül is pontosan tudja a kép alapján, hogy valami drága vagy nem, tehát tudja, hogy a látottakhoz milyen érték kapcsolódik. Gergő másik példája is pontosan rátapint a lényegre: egy édes kis vendégházban közvetlennek és szimpatikusnak tűnhetnek a mobiltelefonos képek, egy superior szállodában azonban más stílusú képeket várunk, így rögtön felmerül a vendégben, hogy vajon a hotel rendelkezik-e megfelelő kompetenciákkal, ha ilyen fotókat közöl. És higgyük el, nem a fotózási kompetenciánkat fogják megkérdőjelezni.

Éppen ezek miatt a weboldalon ne is kísérletezzünk mobilfotókkal, hiszen ezekkel a képekkel mutatkozunk be a világnak. Ha a képek a „gagyi, okosba’ megoldott” üzenetet közvetítik, akkor a szolgáltatásaink lehetnek akármilyen jók, arra már nem is lesznek kíváncsiak az érdeklődők. A képek minősége ugyanúgy egyike a meghatározó kritériumoknak, mint a tisztaság, kényelem, személyzet, konyha stb., ezek mind általános értékminőségre utalnak, ezért a fotók elkészítése ugyanazt a szakértelmet kívánja, mint a többi részterület.

Az a fránya közösségi média

Az ideális megoldás az lenne, ha mindenhol hozzáértő által készített fotókat használnánk, ám ez a mostani felpörgött közösségi média jelenlét és tartaloméhség miatt nem kivitelezhető gazdaságosan. Emiatt kényszerülünk saját képeket, mobilfotókat használni. Szerencsénkre van pár aranyszabály, amit érdemes még ilyen esetekben is betartani: Gergő egyszerű, követhető ötleteket osztott meg velünk, amihez nem kell Robert Capa-nak lennünk, mégis működni fognak – akár mobiltelefonnal is.

10 javaslat a profitól

  1. Egy „kegyetlenül” őszinte megfontolnivalóval kezdünk… Imádjuk a saját képeinket, mert a mi élményeink, látásmódunk kötődik hozzájuk, de nem biztos, hogy ezt a célközönség is díjazza. A furcsán beállított selfie-k, üdvözülten mosolygó kollégák, éppen viccesen medencébe ugró gyerekek nem fogják lenyűgözni őket. Ha szeretnénk egy kis játékosságot csempészni a social media falunkra, akkor osszuk meg a vendégeink betaggelt képeit – ezek visszaadják a személyes élményt, de nem közvetítik a „gagyi” hatást.
  2. Próbáljunk a profi fotós által megalkotott képek stílusához, hangulatához, témájához hasonló fotókat készíteni a felületekre, ne legyen túl nagy különbség, mert az disszonanciát szül. Nem, nem lesz teljesen olyan, de ha követendő példának tökéletes, bátran inspirálódjunk belőlük.
  3. A lencsét tisztítsuk meg és legyen körülötte takarás, napellenző – mobiltelefonra is kaphatóak már ilyen kiegészítők és sokat segítenek abban, hogy ne csillanjon itt-ott be a lámpa.
  4. A telefont tartsuk egyenesen, függőlegesen, a fallal párhuzamosan. Enélkül a fotónk káoszt, zűrzavart fog közvetíteni, míg az egyenes falak harmóniát, nyugalmat, kiszámíthatóságot, eleganciát. Ha ez mégsem sikerül fotózás közben, akkor lehet utómunkázni, kiegyenesíteni a képet a mobil képszerkesztőjével.
  5. Szintén rendezetlenséget, bizonytalanságot, befejezetlenséget sugall, ha nincsen lezárva minden oldalról a képhatár és „benéznek” a tárgyak a kép szélén. A képet néző fókusza automatikusan ezekre vándorol, ezért ellenőrizzük a kép széleit minden oldalon!
  6. Hol helyezzük el a fontos képrészletet, hol jelenítsük meg az „üzenetünket”? A kép bal oldalán, na, nem a szívünk miatt, hanem mert balról jobbra olvasunk – ezért a bal oldalon lévő infók hamarabb eljutnak hozzánk.
  7. A nagylátószög… Szeretnénk mindent egyszerre megjeleníteni a képen és óriási, teljesen lényegtelen területeket fényképezünk le. A hatás: „úristen, én egy teniszcsarnokban fogok lakni…” Nem kényelmes, kuckós, barátságos, hívogató. A plafon is sok képnek fő eleme, teljesen üresen – ez szintén kísérteties hatást kelt. Inkább menjünk közelebb, rendezzük át a szobát, toljuk egymáshoz közelebb a berendezési tárgyakat vagy fényképezzünk valami mögül.
  8. Ne csak mi, hanem a berendezési tárgyak is várják a vendéget! A háttal lévő, elzárt, betolt dolgok nem vonzóak, ellenben egy kihúzott szék szívélyes és invitáló. Fogalmazzuk meg magunkban az üzenetet, amit közvetíteni szeretnénk és ne féljünk attól, hogy valami lemarad a képről. Például a fürdőszoba kicsi, nehéz lefényképezni, de nem kell a toalettnek is szerepelnie, aki a képet nézi, tudni fogja, hogy ott van. Sokan úgy próbálják megoldani a vonzó hangulatot, hogy modelleket használnak a képen, ezzel bánjunk óvatosan. Rizikós, mert lehet, hogy valakinek szimpatikus, valakinek pedig nem és a legtöbb esetben inkább erőltetett, mint természetes a beállítás. Egyáltalán nem gond, ha van üres, steril szobakép is, a vendég oda tudja magát képzelni, míg a modellel nem biztos, hogy tud azonosulni.
  9. Azt tudjuk, hogy az a jó, ha világos a kép és ezért minden lámpát felkapcsolunk, aztán csalódottan nézzük a képet. Ne bízzunk a lámpákban! A szemünkkel sokkal világosabbnak látjuk, mint a valóság, de a képen nem így fog megjelenni: a beltéri fényforrás sárga színű lesz, ami koszos hatást kelt. Legyen kellő mennyiségű természetes fény, függönyön keresztül, illetve a díszítő fényeket is fel lehet kapcsolni, mert ezek melegséget adnak. Ha pedig túl erősek, akkor csavarjunk fehér papírt a villanykörte köré, mert akkor nem lesz olyan erős, de a melegséget megadja.
  10. A két legnagyobb kihívás az étterem és az ételek. Itt bizony nagyon kell a színekre figyelni, mert ki akar majd nálunk enni, ha az étel furcsán néz ki? Ökölszabály, hogy csak természetes fényt használjunk, a színekre nagyon figyeljünk, ne legyen zöld a hús, mesterséges fényforrásban ne legyen ételfotó. Helyezzük az ablak alá, a fények oldalról érkezzenek, sokkal szebb lesz az étel, ha olyan lesz a színe, amilyen a valóságban. Az étteremfotózásnál is elkövetjük azt a hibát, hogy mindent le szeretnénk fotózni és a mindenből semmi lesz. Emeljünk ki egy asztalt, annak azt a részét, ami tetszik, a többi részt a néző ki fogja következtetni, ezzel az agyát játékosan is megmozgatjuk, ami örömérzetet ad. A nagyobb tereket a világos háttér felé fényképezzük.

+1. Fény, fény, fény. Rengeteg fényre van szükségünk, a helyek sötét részét igyekezzünk kihagyni, mert nyomasztóvá teszik a hangulatot. Emellett próbáljunk meg szemből fényképezni, ez eleganciát ad a képnek.

A mobillal készült fotó bevállaltan olcsó megoldás, soha nem lesz olyan, mint a profi fotó. Ha már ehhez folyamodunk, akkor törekedjünk az értéknek megfelelő kivitelezésre – higgyük el, a minőségi fotó nem csupán az eszköztől függ, hanem a figyelmesen kialakított megvilágítástól, beállítástól, koncepciótól.

A képeink fogadják elsőként a vendégeinket, akik azért mennek a szállodába, mert csodát, eleganciát, kényelmet akarnak, adjuk meg nekik azt, amire vágynak és a képeink is legyenek méltóak ezekhez az értékekhez.

Related Posts