Facebook kommunikáció – szállodásoknak is megéri? 2. rész

Amennyiben a cikk bemelegítése meggyőzött minket arról, hogy a fenti kérdésre igen a válasz, és érzünk magunkban kurázsit ahhoz, hogy a bemelegítés után a mély vízbe is beugorjunk, akkor feltétlen olvassunk tovább, mert a folytatásban a kiváló Facebook tartalmak kreálásának és a Facebook gazdaságos használatának szállodás csínja-bínja következik.

Klausz Melinda, A közösségi média nagykönyve című könyv szerzője és közösségi média specialista segítségével a 2016-os BookDirect MeetUpon a biztos rajongói bázis és a jó célzási és posztolási beállítások fontosságára hívta fel az először még talán a közösségi médiában kételkedő résztvevők figyelmét, ezekről cikkünk első részében ejtettünk szót. A szakértő további lelkes és érthető magyarázatai egyre inkább felvillantották a hallgatóság számára a közösségi média lehetőségeit és annak egyszerű, sőt takarékos marketing eszközként való használatát szállodáik népszerűsítésére és szolgáltatásai értékesítésére, ezekről olvashatnak a következőkben.

Milyen is az a bizonyos „verhetetlen tartalom”?

A szálláshelyek – és minden egyéb üzleti céllal kialakított – Facebook oldal tartalma természetesen eltérő, hiszen maguk a szolgáltatások is önmagukban – ideális esetben – különbözőek, unikálisak, így konkrét kontent recept csupán az egyes szolgáltatások egyéni vizsgálata után adható. Általános érvényű megfontolandó gondolat azonban az, hogy a különleges, másoktól eltérő jegyeink hangsúlyozásával mindig kitűnhetünk a tömegből. Emellett, esetenként kicsit elszakadva az „adjunk el minden pillanatban” szemlélettől, nem csupán akciókat, nyereményjátékokat stb., hanem hangulatokat is kommunikálhatunk egy-egy képpel, idézettel stb., amellyel lehet, hogy látszólag csupán pár kellemes pillanatot szerzünk rajongó bázisuknak, de értéket közvetítünkés/vagy szórakozatunk, így mosolyogva, jó érzéssel gondolnak majd ránk, sőt visszavágynak hozzánk, ami nem elhanyagolható egy szálloda esetében. Ez is értékesítés, csak másképpen.

Hogyan építsük fel oldalunkat?

Azon túl, hogy előnyös, sőt alapvető, hogy közösségi média oldalaink külcsínben harmonizálnak honlapunkkal és szálláshelyünkkel, ezzel hangsúlyozva márkánk jegyeit; fontos, hogy megértsük, Facebook oldalunk és weblapunk stratégiája, rövidtávú célja és eszközei nem ugyanazok. Törekedjünk, hogy egymást segítve még inkább növeljék a konverziós rátát. Facebook oldalunk tipikus kihasználatlan helyei: háttérkép, a háttérkép alatti sáv (itt helyezkednek el a „Tetszik”, „Üzenet”, „Követem” stb. gombok) jobb oldala – ahová akár egy foglalásra ösztönző gomb is beilleszthető, vagy a „Fényképek” mező. Ezeket a helyeket látják meg először látogatóink, rajongóink, így érdemes jól átgondolva felhasználni és olyan mondanivalóval feltölteni azokat, hogy az érdeklődők kíváncsiságát felkeltve kedvük legyen lejjebb görgetni. Tartalmaink folyamatos frissítése és aktualizálása ugyan időt és energiát igényel, de megéri, hiszen ha ügyesek vagyunk, rajongóink mindig új információkkal és benyomásokkal távozhatnak oldalunkról, ami tudatosítja és erősíti bennük szálláshelyünk brandjét.

Vizualitás? Vizualitás!

Cikkünk számos alkalommal hangsúlyozza a képek jelentőségét, hiszen kutatások által bizonyított tény, hogy ha agyunk csupán szöveges információt kap, annak csak 10%-ra képes később visszaemlékezni. Ezzel szemben, ha képpel kiegészítve kapjuk meg ugyanazt az infót, akkor már 65%-át tudjuk visszaidézni. (John Medina, Brain Rules, 2008.) A látvány tehát kiemelkedő fontosságú, és ebben a Facebook kiváló partnerünk lehet. Amellett, hogy rengeteg lehetőséget és technikát ad arra, hogy vizuálisan támogassunk oldalunkat, a remarketingszempontjából is fontos Facebook Pixel – Facebook Képpont segítségével mérhetjük, elemezhetjük oldalunk konverziós és egyéb használati adatait, így ideálisan kihasználva a hirdetési lehetőségeket. (Használatához segítséget nyújt a Facebook hirdetési súgója.) Remarketing körünk ideális ívéhez pedig elengedhetetlen honlapunk fejlesztése is, hogy megfelelő technikai hátteret és felejthetetlen élményt biztosítsunk Facebook oldalunkról webhelyünkre vonzott látogatóinknak és foglaló vendégeinknek.

Gazdaságos hirdetés?

Az előző bekezdésben már megpendítettük a Facebook adta hirdetési lehetőséget, ami legtöbbünknek egyet jelent az extra és talán szükségtelennek vélt kiadásokkal. Valóban érdemes csínján bánni a Facebook kampányokkal, bejegyzés kiemelésekkel stb., és többek közt a célcsoportnak megfelelően okosan átgondolni és beállítani azokat. (Például a „Bejegyzés kiemelésénél” felülvizsgálni a megjelenés helyét: „Instagram”-on is szeretnénk megjelenni és fizetni?) Kiváló megoldásokat és segítséget kapunk a „Hirdetéskezelőben”, de érdemes utánaszámolni (a Facebook munkatársai is kiválóan értenek a marketinghez és az értékesítéshez), és esetenként egyéb megoldásokat is bevetni. Rajongóink aktivitását növelhetjük, például egy olyan kérdésekkel egybekötött nyereményjátékkal is, amelyek megválaszolásához a résztvevők a honlapunkon találnak választ (1. cél: honlapunk látogatottságának növelése teljesítve). Továbbá előnyös játékunk részvételéhez kötni néhány adatuk (pl.: email cím, életkor) és preferenciájuk („Kikkel jönnél legszívesebben hozzánk pihenni?”) megadását, (2. cél: adatbázisunk minőségi növelése szintén teljesítve.) így cselekvésre ösztönözzük őket, ami segít abban, hogy még biztosabban, több alkalommal és több érdeklődő felhasználónál jelenjenek meg szállodánk bejegyzései, anélkül, hogy fizetnénk érte. Szintén ajánlatos és hasznos Facebook oldalunkkal összecsatornázni és ott is megjeleníteni szálláshelyünk YouTube, Instagram vagy egyéb közösségi média fiókját, ha rendelkezik ezekkel, így tovább erősítve a jelenlétet és a kommunikációt.

Mindezeket elolvasva láthatjuk, hogy a Facebook nem ördöngösség, hanem egy igen markáns marketing eszköz, aminek erejét az adja, hogy az emberek jelentős százaléka napi szinten használja. Botorság lenne csupán azért eldobni egy ilyen lehetőséget, mert nem értjük, nem tudjuk alkalmazni, hiszen okos trükkökkel könnyedén javíthatunk az eléréseken, találhatunk új látogatókat, szerezhetünk törzsvendégeket, tehát növelhetjük konverziós rátánkat. Ha rendszeresen tudunk tartalmat előállítani, célcsoportjaink jelen vannak a felületen és kommunikációs eszközeink adottak a Facebook használatához, vágjunk bele, és használjuk ki, hogy a célközönség (és célközönség bárkiből lehet, ha okosan tesszük a dolgunkat) csupán egy like-ra van tőlünk.

Kezd lassan összeállni a kép, vagy még mindig kapkodjuk a fejünket? A harmadik, levezető részben a helyére kerül a kirakós utolsó darabja is a Facebook kommunikáció 10 nélkülözhetetlen aranyszabályával.

Related Posts