Facebook kommunikáció – szállodásoknak is megéri? 1. rész

Sok szálláshely dönt úgy, hogy él a közösségi média adta lehetőségekkel, vesz egy nagy levegőt és belevág, hogy meghódítsa a Facebook, Instagram és társaik olykor ingoványos terepét. Miért is ne? Számtalan példa és „amerikai álomsztori” bizonyítja, hogy szinte a semmiből is naggyá lehet válni ezeken a felületeken, sőt még a nagyágyúk sem pironkodnak azért, hogy ezeket a lehetőségeket is bevetik a siker érdekében. Aztán pár lelkes hét után ismét csak koloncként tekintünk szállodánk Facebook fiókjára, mérgelődve, hogy ezzel is foglalkozni kell, hiszen ha már belekezdtünk kellemetlen és szakmai hírnevünknek sem tesz jót, ha aktualitását vesztett dolgok vannak az oldalunkon. Mégis valamiért nem hozza azt az eredményt, amit vártunk. De mit is vártunk? Miért nem nő honlapunk látogatóinak száma, mikor Facebook oldalunkat olyan sokan kedvelik? Miért nem foglalnak többen akciós ajánlatainkkor, pedig mindig nagy sikerük van a közösségi médiában? Miért nem eredményesek hirdetéseink? Mit rontunk el?

Klausz Melinda, A közösségi média nagykönyve című könyv szerzője, közösségi média specialista professzionális rálátással és hasznos megoldásokkal szolgált a 2016-os BookDirect MeetUpon a fenti és egyéb a témába vágó nyugtalanító dilemmákra, inspirálva a közösségi média kommunikációban elfáradt vagy attól idegenkedő részvevőket is. A kérdések és válaszok mentén haladva mi, szállodások is felfedezhetjük és a magunk javára fordíthatjuk a közösségi média erejét.

Mit mutatnak a számok?

Facebook oldalunk magas számú oldalkedvelése jól esett a szemünknek, ugyanakkor fontos megvizsgálnunk, hogy mennyire hasznosítható. Sok „like”, „követés”, „megosztás” lehet, hogy biztosítja egy ideig folyamatos jelenlétünket a hírfolyamokon, de tudunk-e belőle konvertálni? Okosabb döntés egy talán méretben szolidabb, de annál biztosabb rajongói bázist építeni, akik valóban és komoly szándékkal érdeklődnek, és akikből visszatérő és a jó hírünket terjesztő szállodavendégeink lesznek. A lényeg nem a számok mértékében, hanem az azok mögött lévő látogatók minőségében és választásaikban rejlik.

Kinek mit írjunk?

A hírfolyamunkon, mint közvetett és közvetlen hirdetési, brandépítő és azt népszerűsítő felületünkön sokféle információt megjeleníthetünk: szemet gyönyörködtető képeket szállodánkról, vendégcsalogató szolgáltatásainkat, akcióinkat stb., de nem biztos, hogy az a jó hír, ami mindenkinek szól, sőt előfordulhat, hogy ami túl általános, az elcsépelt és unalmas. A hírfolyam célzási beállításai segítségünkre lehetnek abban, hogy híreink ahhoz a csoporthoz jussanak el, akiknek valóban szántuk. Bejegyzéseinkkel célozhatunk korosztályokra, nemre, érdeklődési körre, de akár nyelvtudásra vagy különleges alkalmakat ünneplőkre is. Minél jobban specifikálunk, annál könnyebben elérjük marketing céljainkat és potenciális foglalóinkat.

Mikor posztoljunk?

Az időzítés, mint minden marketing stratégiának, a közösségi oldalak használatának is fontos tényezője. Lehet, hogy telitalálat a tartalom, amit megosztani kívánunk, de épp olyan időben tesszük ezt, amikor kevesen vannak jelen, így gyengül az üzenet, elvész az információ. Facebook oldalunk statisztikáinak megtekintésével, elemzésével optimalizálhatjuk annak használatát, pl.: a „Bejegyzések” fülnél akár azt is megnézhetjük, rajongóink mikor vannak legmagasabb számban online, így megtalálhatjuk posztjaink legideálisabb időpontját, növelve hatékonyságukat.

Habár ezen felületek jóval több kreativitást kívánnak meg tőlünk és inkább közvetetten, mint közvetlenül szólnak bele konverziós folyamatainkba, ügyesen használva őket nélkülözhetetlen és forintosítható segítségeink lehetnek. A fenti három kérdés csupán bemelegítés a közösségi oldalak világába, de mind olyan lényeges témák, melyekkel érdemes és hasznot hajtó tisztában lennünk, hiszen Facebook oldalunk hatékony működésének alapját az érdeklődő (tehát like-oló, kattintó, megosztó) rajongói csapat adja, hiszen a jól célozott-időzített, számukra izgalmas tartalmakkal egyre messzebb és hatékonyabban eljuthat szálláshelyünk jó híre ebben a különös, algoritmus által vezérelt világban.

Újabb kérdések merültek fel és maradtak még megválaszolatlanok? A cikk következő részében további fortélyok érkeznek a verhetetlen tartalmakról és a közösségi média gazdaságos és okos használatáról.

Related Posts