6 garantált tipp ahhoz, hogy szállodánk a Google első oldalára kerüljön

Ha belegondolunk abba, hogy a Google keresési eredmények első oldala kapja az összes forgalom 92%-át, akkor rögtön megértjük: az ehhez szükséges keresőoptimalizálást nem érdemes elbagatellizálni. Nem véletlen, hogy a tapasztalt (és sikeres) hotelek minden megtesznek azért, hogy a legkiemelkedőbben szerepeljenek ezen a harcmezőn és gondoskodnak arról, hogy honlapjuk leendő vendégeik látószögébe kerüljön.

Habár a hatékony keresőoptimalizálási stratégia jóval több tényezőtől függ, íme 6 tipp, amivel növelhetjük annak esélyét, hogy szállodánk a legjobb pozíciók egyikét foglalhassa el a Google találati listáján.

Hogyan érjük el, hogy a Google kedvelje honlapunkat?

1. Találjuk meg a szállodánk számára leghatékonyabb kulcsszavakat!

A leghatásosabb kulcsszavak felderítésében az segít leginkább, ha vendégként tekintünk a kérdésre. (Ez a hozzáállás megszívlelendő a legtöbb szakmai kérdésben.) Gondoljuk át, hogy a látogatók mire keres(né)nek rá, ha szállodánk régiójába terveznek utazást.

Miután ezzel megvagyunk, össze tudjuk állítani kulcsszólistánkat, mellyel weboldalunkat telehintve analizálhatjuk az általuk generált forgalmat azelőtt, hogy hadrendbe állítanánk őket. Mennyiségüket tekintve kezdetnek 10 szó optimális, hiszen ennyi kifejezéssel még könnyű kísérletezni, elemezni hatékonyságukat és gyorsan integrálhatóak honlapukba. Rendszeresen nézzük át kulcsszavainkat, főleg abban az esetben, ha weboldalunk tartalma változik és így stratégiánk is frissítésre szorul.

Szintén nélkülözhetetlen fő SEO oldalak létrehozása, több olyan oldal egybevonásával, amik hasonló kulcsszavakat használnak, mert a Google így könnyebben rangsorolja őket és a keresési oldalakon előrébb kerülhetünk.

2. Google Cégem profil létrehozása

A Google Cégem (Google My Business) egy olyan ingyenes listázási lehetőség, amely a szálloda adatainak – cím, telefonszám, Google térkép geo-marker, fényképek, vendégvélemények, szállodai szolgáltatások – megosztásával biztosítja az online szálláskeresőknek, hogy a számukra fontos és releváns információkat kapják meg.

Amennyiben megfelelően töltjük ki szállodánk adatlapját, a Google Cégem rögtön láthatóbbá teszi szálláshelyünk honlapját a Google keresőinek körében. Ráadásul kiváló felület az ügyfélhűség erősítésére, naprakész információk közlésére (pl.: megváltozott wellness nyitva tartás) – ami rögtön frissül a Google Keresésében és a Térképen is – és értékes statisztikák kinyerésére.

3. Kövessük figyelemmel a kereslettel és keresésekkel kapcsolatos adatokat

A keresőoptimalizálás nem olyan stratégia, amit elég egyszer beállítanunk és le van a gond róla. Mindig éberen figyeljük, hol vagyunk a Google rangsorában, és tegyünk róla, hogy kedvező pozíciónk megmaradjon. Szállodánk régiójának keresési statisztikáját figyelve még relevánsabb és „ütősebb” honlaptartalmat állíthatunk össze.

Ne felejtsük el, hogy a szezonalitás hatalmas szerepet játszik a szálláskeresésben, hiszen az érdeklődők más kifejezésekre keresnek rá pl. télen, mint nyáron, tehát kulcsszavainkat is aszerint változtassuk, hogy éppen melyik akciónk, csomagajánlatunk – esetleg blogbejegyzésünk – a legaktuálisabb. Illetve ennek megfelelően állítsuk be szobaárainkat is.

4. Legyen a tartalom az első!

Magas minőségű tartalommal mindig a Google algoritmusok kedvében járhatunk, és így nagyobb eséllyel válnak honlap látogatóink foglaló vendéggé. Minél relevánsabb és vonzóbb az információ a vendég számára, annál jobb eredményeket érünk el. Az egyik legjobb módja a naprakész és hívogató tartalom közlésének egy blog létrehozása és folyamatos frissítése. Legalább heti egyszer tegyünk közzé egy bejegyzést, osszuk meg közösségi oldalainkon és időről-időre küldjük ki az érdekesebb cikkeket az adatbázisunkban szereplő emailcímekre is, hogy hírt adjunk magunkról és fenntartsuk a vendégeink fejében a márkaismertségünket.

Ne feledkezzünk meg a vizuális tartalomról sem! A professzionális képek még inkább felkeltik a figyelmet és lenyűgözik a honlapra látogatókat, emellett kulcsszavakat is csatolhatunk ezekhez a képekhez. Érdemes ehhez hivatásos fotós segítségét kérni, aki például szálláshelyünk 360 fokos virtuális túráját is elkészítheti, ami ’See Inside/Belső nézet’ felirattal fog megjelenni a Google Térkép listán.

A kiváló tartalommal egyre több bejövő és külső hivatkozásra is szert tehetünk, amivel még inkább megerősíthetjük hitelességünket a Google algoritmusai számára és így weboldalunk forgalma is nőni fog.

5. Optimalizáljuk weboldalunk technikai működését!

A Google manapság már elvárja, hogy honlapunk mobilra optimalizált legyen és ennek megfelelően szerepelteti az oldalakat a találati listákon is. Tehát oldalunknak olyan sebességgel és reszponzivítással kell rendelkeznie, amely a mobil eszközön szörfölők és foglalók igényeinek is megfelel.

Amire leginkább figyeljük, hogy a túl nagy képek, videók és flash file-ok, illetve a weboldal frissítésének hiánya gondot okozhatnak. Gondolkozzunk kiemelkedő minőségű okos és intuitiv website designban, ami a fenti problémákra is megoldást nyújt, illetve ami abban is segít, hogy honlapunk mindig összhangban működhessen a Google és egyéb keresőmotorok változtatásaival, fejlesztéseivel.

Egy minden képernyőre optimalizált honlap mindenképpen előnyünkre válik, hiszen a jövőben (és bizonyos területeken már a jelenben is) a foglalások többsége a mobil eszközökön keresztül érkezik majd. Ismerjük fel, hogy a felhasználók többsége már most a hordozható kütyüket részesíti előnyben és használja netes kereséseihez.

6. Az online értékelések mindenek felett!

Senki nem fogja vakon elhinni szállodánk kiválóságát, reklámozhatjuk bármilyen módszerrel, eszközzel, az esetek nagy többségében a szálláskeresők számára – legalábbis azok számára, akik még nem jártak nálunk – a többi vendég véleménye hitelesebb, mint az általunk megosztott információ.

Ezért fontos, hogy szálláshelyünkről minél több valódi vendégvélemény legyen látható a keresőmotorok és metasearch oldalak számára. Lehetőleg természetesen főként ötcsillagos értékelések, ám emellett azzal csak még autentikusabbak lehetünk, ha a pozitívak mellett a negatív észrevételekre is reagálunk. Mivel a vendégek számára fontos, hogy törődjenek velük és meglátásaikkal, válaszainkkal bebizonyíthatjuk, hogy valóban minden megteszünk azért, hogy egyre jobban megismerjük igényeiket és fejlesszük szolgáltatásainkat.

A keresőoptimalizálást és a számunkra előnyös Google találati lista pozíciót nem lehet tűzoltással megoldani, a fenti ötleteken kívül rengeteg olyan taktika van, amik segíthetnek a kitűzött cél elérésében. Ám mindezek mit sem érnek a tudatos figyelem és a folyamatosan update nélkül, amely elsőre talán fárasztónak hangzik, de higgyük el, ha szeretnénk kitűnni a tömegből, megéri tenni szálláshelyünk láthatóságáért, hiszen foglaló vendégeink száma múlik rajta.

 

Forrás: SiteMinder

Related Posts