2024. július 1-től Magyarországon is megszűnik az árparítás kötelme

Fontos törvénymódosítási javaslatról szavazott a magyar Országgyűlés június 11-én, ami alapjaiban határozza meg a szálláshelyek online szálláshely-közvetítőkkel (OTA-kal) való együttműködését. 2024. július 1-től megszűnik az árparítási kötelem, vagyis visszakapják a szálláshelyek azon jogukat, hogy a direkt értékesítési csatornáikon akár olcsóbb árat értékesítsenek, mint a jutalékos közvetítői oldalakon.

A törvénymódosításból a szálláshelyek árazása szempontjából a legfontosabb szakasz az 5) pont c) bekezdése:

Tisztességtelen szerződési feltételnek minősül különösen

  • annak megtiltása vagy korlátozása, hogy a szálláshely-szolgáltató az online szálláshely-közvetítővel kötött szerződésben foglaltnál alacsonyabb áron kínálja a szálláshely-szolgáltatását

Mit jelent ez a gyakorlatban? Hogyan érdemes felülvizsgálni az árazásunkat? Szakmai ajánlásunk:

  • a legfontosabb szabály: a legolcsóbb árunk direktben legyen elérhető!
  • amennyiben részt veszünk OTA „hűségprogramokban” (pl. Booking Genius, Expedia OneKey, Szallas.hu Hű!), akkor az ott megadott árkedvezményeket is vegyük figyelembe a direkt árazásukkor, minimum úgy, hogy direktben belépő törzsvendégeknek azonos mértékű kedvezményt adunk (Amennyiben nem használják még a RESnWEB törzsvendég modulját, úgy részletekért kattintson ide)
  • amennyiben a fenti OTA hűségprogram kedvezményeken felül további kedvezményeket is adunk bizonyos OTA-kon (pl. mobil app kedvezmény), akkor azt is vegyük figyelembe a direkt oldalunk árazásunknál. Ne feledjük, ha a vendég olcsóbb árat lát egy OTA-n, mint direktben, akkor tipikusan nem közvetlenül foglal!

A fentieken felül a direkt értékesítést erősítendő tippek:

  • a „Garantáltan legjobb ár” üzenet minél többször szerepeljen a saját weboldalunkon
  • a legjobb áron felül, ha további motivációt is tudunk adni arra, hogy a vendég miért jár jobban közvetlenül foglalva, mintha egy OTA-n foglal, akkor az tovább növeli a direkt értékesítés arányát. (pl. welcome drink, előre lefoglalt szolgáltatások árából %-os kedvezmény, enyhébb előlegfizetési vagy lemondási feltételek, kedvezőbb gyerekárak stb.)

#bookdirect

Related Posts